Monday, April 17, 2017

Top 5 Nordic baby led weaning recipes

Helsinki, 3 degrees


Baby knows best.

During my maternity leave, many have asked me what my baby girl has been eating since she turned six months. The current recommendation in Finland (recommendations are given by the National Institute for Health & Welfare) of is that babies have milk as their primary source of nutrition until they celebrate their first birthday. Nevertheless, tasting portions of solids can be introduced once the baby is four months old, and they are recommended from the moment when the baby is six months old. My baby girl tried some teaspoons of solids before she turned six months, and has ever since eaten solids five times a day, alongside milk. As my baby girl today turns 10 months, she merely has two months left as a baby before she is considered a toddler. This month we get to introduce other milk products besides milk, such as yoghurt, cottage cheese and sour milk. We will also strive to make the same food for the whole family (and just leave out the salt & sugar for my baby girl) - how exciting!

Äitiyslomani aikana moni on kysynyt minulta mitä tyttövauvani on syönyt siitä lähtien kun hän täytti puoli vuotta. Suomessahan THL:n ruokasuositukset ohjaavat vanhempia ja niiden mukaan täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään, mutta 4-6 kuukauden iässä lapselle voidaan antaa kiinteitä ruokia maisteluannoksina. 6 kuukauden iästä lähtien kiinteää ruokaa suositellaan vauvoille maidon lisäksi. Maito toimii kuitenkin ensisijaisena ravinnonlähteenä 1-vuotiaaksi asti. Tyttäreni sai maisteluannoksia 4-6 kuukauden ikäisenä, ja 6 kuukaude iästä lähtien hän on saanut viisi kertaa päivässä kinteää ruokaa maidon ohella. Tänään tyttöni on 10 kuukauden ikäinen, eli vauva enää kahden kuukauden verran. Tässä kuussa saamme alkaa harjoittelemaan hapanmaitotuotteilla. Haluan myös pyrkiä "samasta padasta" -ajatteluun, eli että tästä lähtien koko perhe syö samaa ruokaa (paitsi että tytön ruokaan ei lisätä sokeria tai suolaa) - miten jännittävää!

In this blog post, I wanted to share my source of versatile recipes for my baby girl when she was 6-10 months old: a Finnish blog called Simppeli Sormiruokakeittiö (direct translation: simple baby led weaning kitchen). I honestly don't know what I would have done without this site, because I knew from the beginning that I wanted to cook for my baby girl so that I knew exactly what she was eating when she started to try solids. Here are some of my favorite recipes. I usually have cooked a bigger batch of these about once a week and then freezed the portions so that my baby girl each day could eat three different snacks. Naturally, the snacks have also sometimes been fruits, boiled eggs and some pasta. Twice a day she ate oat porridge with plum puré/mash & milk. I think baby food is really healthy and can function as inspiration also for us adults on how to eat in a versatile and nutritious way.

Tässä blogikirjoituksessa haluan jakaa oman suosikkireseptilähteeni mitä tulee sormiruokailuun (tyttöni on pääasiassa syönyt sormiruokaa kuuden kuukauden iästä): Simppeli Sormiruokakeittiö -blogi. En tiedä miten olisin pärjännyt vauva-arjessa ilman tätä blogia. Tiesin alusta lähtien, että halusin kokata tytölleni, jotta tietäisin tasan tarkkaan mitä hänen kiinteä ruokansa sisältää. Tässä esittelen nyt joitakin suosikkireseptejä. Yleensä olen valmistanut isompia määriä ruokaa noin kerran viikossa ja sitten pakastanut ruokia päiväannoksina. Päivittäin tyttöni on saanut kolmea eri evästä (luonnollisesti joskus eväs on myös koostunut hedelmästä, keitetystä kananmunasta ja/tai pastasta), koska kaksi kertaa päivässä hän on syönyt kaurapuuroa luumusoseen ja maidon kera. Mielestäni vauvaruoka on todella terveellinen ja se voi hyvinkin toimia inspiraation lähteenä myös meille aikuisille kun pyrimme syömään monipuolisesti ja ravinteikkaasti.


The Monkey Snack x 3 - Apinaeväs x 3 

1 ripe banana
1 deciliter of oat flakes
1/4 teaspoon of Cinnamomum verum
1/4 teaspoon of cardamom
1 tablespoon of canola oil

***

1 ripe banana
1 deciliter of rye flakes
1 tablespoon of dried cranberries (sliced)
1 tablespoon of canola oil

***

1 ripe banana
1 deciliter of rice flakes
1 tablespoon of coconut flakes
1 tablespoon of coconut oil


Mash the banana with a fork.  Add the rest of the ingredients. Let the dough rise for 10 minutes. Each batch is enough for 5-6 bars/cookies. Bake in 200c for 10 minutes.

Source


Chicken sticks (20 pieces) - Kanapötköt (20kpl) 

400 g of minced chicken
2 grated carrots
1-2 grated apples
1 deciliter of oat flakes

Add if you like:
1 crushed clove of garlic
1 tablespoon of dried herbs
1 teaspoon of paprika spice

Mix all ingredients, and form the dough into sticks. Bake in 200c for 30 minutes.

Source


Minced meat pancake - Jauhelihapannukakku

1 can of sour cream
2 deciliter of water
2 grated carrots
1/2 grated zucchini
2 taplespoons of oil
1,5 deciliters of flour
2 eggs
1 teaspoon of paprika spice
1 teaspoon of black pepper

Mix the ingredients. Fry 200 g minced meat in its own fat, no added fat. Mix the meat in the rest of the dough. Pour the dough on the baking tray. Add tomato slices on top if you like. Bake in 200c for 40 minutes.


Source


Banana pancake - Banaanipannukakku

2 bananas
4 eggs
0,5 deciliter of oat flakes
2 tablespoons of oil

Mix all the ingredients with a stick blender. Add one deciliter of berries or fruits if you like to the dough. Pour the dough in a form (20x30cm) or straight on the baking tray. Bake in 200c for 10-15 minutes.

 
Source


Sweet potato waffles (4 waffles) - Bataattivohvelit (4kpl)

250 grams of sweet potato (or 2,5 deciliters ready puré/mash) -  peel, slice, boil, blend
1 deciliter of milk (breastmilk or milk formula)
2 eggs
2 tablespoons of oil
1 deciliter of wheat flour
1 teaspoon of baking powder
0,5 deciliter of oat flakes
1 teaspoon of dried thyme

Mix all the ingredients. Pour into silicon moulds. Bake in 220c for 20 minutes. If you want the waffles to be crispier, then flip them out of the moulds after 20 minutes and bake the other side of them for another 5-10 minutes.

Source

What are your favorite kind of snacks? Have you ever given baby food a thought? What kind of baby food do you like, why?

Mikä on sinun suosikkievääsi? Oletko koskaan miettinyt vauvaruokaa? Minkälaisesta vauvaruuasta sinä pidät, miksi?

No comments:

Post a Comment