Sunday, April 22, 2018

A Helsinkian story about coffee 1/3

Helsinki, 5 degrees

Source

Let me wake up next to you, have coffee in the morning and wander through the city with your hand in mine, and I'll be happy for the rest of my life.

This year, I've worked within city marketing for 10 years! It's about 1/3 of my lifetime, which explains that this period of time stands for a long era. During this time, there has been many photos of Helsinki that have had a strong impact on me. As I'm a nostalgic person, one could say that the photographer that has had the most powerful effect on me has been for sure Signe Brander - best known for documenting the changing cityscapes of Helsinki and the everyday lives of the city's inhabitants in the early 20th century. I think I'll write another blog post about just her, because I think she deserves it. However, in this post, I wanted to focus on one of her complelling photos - from 1909 as it gives you an idea of Helsinki's relationship to coffee, as this is the week of the annual Helsinki Coffee Festival.

Tänä vuonna tulee omalta kohdaltani 10 vuotta täyteen kaupunkimarkkinoinnin parissa! Se vastaa noin kolmanneksen elämästäni, joten ihan merkittävästä ajasta puhutaan. Näinä vuosina monet Helsinki-kuvat ovat vaikuttaneet minuun voimakkaasti. Koska olen nostalginen henkilö, niin Signe Branderin mustavalkoiset kuvat ovat suosikkejani. Ehkä kirjoitankin hänestä ihan oman blogikirjoituksen, koska hän on sen ansainnut. Tässä kirjoituksessa, koska tällä viikolla juhlimme vuosittaista Helsinki Coffee Festivalia, niin halusin kuitenkin keskittyä yhteen tiettyyn kuvaan vuodesta 1909, joka kertoo Helsingin suhteesta kahviin.

This photo, as 45 000 other wonderful Helsinki photos, can be found on Helsinkiphotos.fi - an image service that provides a user-friendly way to access the Helsinki City Museum’s vast collection of photographs. At Helsinkiphotos.fi, anyone can browse, search and download detailed, high resolution photographs suitable for print materials or lower resolution images more suitable for web and social media use! I think of it as the city's treasure chest - as I like to believe that Helsinki is a city that consists 1/3 of history, 1/3 of the present and 1/3 of the future.

Tämä kuva, kuten 45 000 muuta ihanaa Helsinki -kuvaa, löytyy osoitteesta Helsinkikuvia.fi - valokuvapalvelusta, joka tarjoaa Helsinki-aiheisia valokuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Valokuvia voi ladata omalle laitteelleen korkearesoluutioisina eli painokelpoisina tai pienempinä, verkkoon sopivina kuvina. Itse ajattelen tätä palvelua kaupungin aarrearkkuna - koska miellän Helsingin kaupunkina, joka koostuu 1/3 historiasta, 1/3 nykypäivästä ja 1/3 tulevaisuudesta.

The photo that you can see here above showcases that in Helsinki, so called take away coffee has been drank for at least 100 years - in the photo on our main street Mannerheimintie that back in that age was called Läntinen Viertotie! The people drinking coffee next to two rural villa areas at this small kiosk have always fascinated me. Maybe because many believe that café chains introduced the coffee culture to Helsinki, as to the rest of the world, but that is not the case!

Tämä ylläoleva kuva todistaa, että Helsingissä olemme nauttineet ns. take away -kahvista jo yli 100 vuoden ajan - kuvassa istutaan nimittäin nykyisellä Mannerheimintiellä (silloin katu kulki nimellä Läntinen Viertotie)! Kuvan ihmiset juovat kahvia kahden villa-alueen keskellä pienestä kioskista, ja jostain syystä kuvan ihmiset ovat aina kiehtoneet minua.  Ehkä koska niin moni luulee, että kahvikulttuurimme, ja siinä samalla myös koko maailman kahvikulttuuri, tulee kahvilaketjuista, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa!

According to Wikipedia, the native and undomesticated origin of coffee is thought to have been Ethiopia. The earliest substantiated evidence of either coffee drinking or knowledge of the coffee tree is from the 15th century, in the Sufi monasteries of Yemen. According to Finnish coffee producer Paulig, in the mid 1200 century the Arabs discovered that coffee beans could be roasted. However, the origin and history of coffee date back to the 10th century, and possibly earlier with a number of reports and legends surrounding its first use. By the 16th century, it had reached the rest of the Middle East, South India, Persia, Turkey, Horn of Africa, and northern Africa. Coffee then spread to the Balkans, Italy (Venice in 1615) and to the rest of Europe, to South East Asia and then to America.

Wikipedian mukaan kahvista nautittiin ensimmäisinä Etiopiassa. 1600-luvulta löytyy ensimmäiset todisteet kahvipuun hyödyntämisestä. Pauligin mukaan jo 1200 -luvulla arabit keskivät, että kahvipapuja voi paahtaa. Kahvin historia ulottuukin varmasti jopa 1100-luvulle. 1700-luvulla kahvia juotiin jo lähi-idässä, Intiassa, Persiassa, Turkissa, Afrikassa. Sieltä kahvi saapui Eurooppaan (Venetsiaan vuonna 1615), myöhemmin myös Aasiaan ja Amerikkoihin.

The word "coffee" entered the English language in 1582 via the Dutch koffie, borrowed from the Ottoman Turkish kahve, in turn borrowed from the Arabic qahwah. In Finnish coffee is called kahvi, in Swedish kaffe. 

Englanninkielinen sana coffee otettiin käyttöön vuonna 1582, ja se sai vaikutteita hollantilaisesta koffie -sanasta, turkkilaisesta kahve -sanasta ja arabian qahwah -sanasta. 

When I made my master thesis project, I found out that the first café in Helsinki was established in Helsinki in the 1750's on the Suomenlinna Sea Fortress Island. Also, the first coffee house was opened in Stockholm in year 1708. But did you know that the Finns are among the biggest coffee drinkers in the world? According to the International Coffee Association, each Finn consumes 12 kilograms of coffee per year. If you're interested in the Finnish relationship to coffee, please read this delicious article by this is Finland. Coffee like wine has a strong social meaning, even back in history - maybe this is why we Finns love it so much? We maybe can't make wine here, but we can roast coffee beans. One thing that definitely helps, is that all people in working life are blessed with legal coffee breaks here in Finland. It’s common that one can have two 10 minute coffee breaks a day, in addition to a half-an-hour lunch break.

Kun tein maisterilopputyöprojektini, sain selville, että Helsingin ensimmäinen kahvila avattiin 1750-luvulla Suomenlinnassa. Tukholman ensimmäinen kahvila avattiin sekin 1700-luvulla. Miksi sitten me suomalaiset juodaan nykyisin eniten kahvia maailmassa? Lähteiden mukaan, suomalaiset juovat 12 kiloa kahvia per vuosi per henkilö. Ehkä siihen liittyy kahvin sosiaalinen puoli? Emme voi tehdä viiniä täällä, mutta voimme kylläkin paahtaa kahvia. Tietysti lain säätämät kahvitauot auttavat kulttuurin ylläpidossa.

According to Fall into Finland, there's a theory that the coffee addiction we nowadays have here in Finland, is due to our history. Coffee drinking hasn’t always been this easy in Finland, since the Second World War almost ended Finnish coffee culture. During those years of war, at first coffee was regulated and at some point it simply wasn’t available at all. But luckily us Finns have always been inventive, especially when it comes to coffee, and so we created a coffee substitute. This substitute was for example made of grain, pine bark, sugar beet, potato peel or beetroot – so basically the ingredients were anything you can imagine. On Friday, at the Helsinki Coffee Festival, I got to taste a coffee substitute named Blend 2080 made out of barley malt, dried fig, fermented tea, carob powder. by Finnish coffee company Paulig. Why? That might be a topic for another blog post.

Ehkä vahva kahvikulttuurimme johtuukin enemmän siitä, ettemme ole aina voineet juoda kahvia yhtä lailla. Sotavuosina meillä oli kahvikorvikkeita käytössä, jotta kahvikulttuurimme pystyttiin ylläpitämään. Perjantaina sain maistaa Helsinki Coffee Festivalilla Pauligin uutta Blend 2080 nimistä kahvikorviketta, jossa oli viikunoita, ohramallasta, teetä ja carob-jauhetta. Miksi? Ehkä sekin voi olla oma blogkirjoituksensa.


What kind of relationship do you have with coffee? Why do you drink or not drink it?

Mikä on sinun suhteesi kahviin? Miksi juot tai et juo kahvia?

 
 

2 comments:

  1. I don't, it smelled awful when I was little, and I just never picked up the habit when I grew older

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interesting! Here, young children get to try coffee if they want to, and they usually start to play coffee parties at a very early age - it's such a deep-rooted cultural thing.

      xxx
      E

      Delete